Sanningen om Bitcoin: Människor använder det inte som valuta

Bitcoin var tänkt att fungera som digitala kontanter – ändå används det sällan som betalningsmedel, och de flesta innehar kryptovalutan för spekulativa ändamål.

I korthet

  • Bitcoin fakturerades ursprungligen som „ett peer-to-peer-elektroniskt kassasystem“, men de flesta kryptovalutor används inte för betalningar.
  • Undersökningar har visat att majoriteten av Bitcoin innehas för spekulativa ändamål.
  • Medan vissa återförsäljare accepterar Bitcoin har inköp drabbats av högre bortfall än kort och kontantbetalningar.

Bitcoin är den största kryptovalutan efter marknadsvärde. Och från starten har det blivit kallat som en form av digitala kontanter; ersättningen till den amerikanska dollarn, den kinesiska yuanen och det brittiska pundet. Faktum är att den ursprungliga Bitcoin-vitboken från Satoshi Nakamoto beskriver den som ett „elektroniskt kontantsystem för kollegor.“

Men över ett decennium efter lanseringen är löftet att kunderna gärna använder sina Bitcoin-adresser för betalningar i butikerna ihåliga.

För att vara tydlig använder människor Bitcoin och andra kryptovalutor för att köpa varor och tjänster; det är bara att bara i vilken utsträckning Bitcoin används som betalningsmedel försvinner av dess användning som en spekulativ investering, enligt tillgänglig data.

I en färsk rapport med titeln 2020 Geography of Cryptocurrency fann blockchain-undersökningsföretaget Chainalysis att 1% av kryptovalutavärdet som skickades till Afrika kom från handlare mellan juni 2019 och juli 2020. I Kina var den siffran 0,7%; i Östeuropa, 0,84%; i Latinamerika, 0,96%; i Mellanöstern, 0,65%; i Nordamerika 1,04%; i Europa, 1,08%.

Och i maj 2019 visar data från Chainalysis att bara 1,3% av kryptovalutatransaktionerna kom från handlare mellan januari och april samma år.

Ser vi specifikt på Bitcoin, visar Chainalysis Market Intel-plattform att på en vecka i september 2020 gick $ 62,5 miljoner i Bitcoin från tjänster till börser och $ 53,9 miljoner gick från plånböcker till tjänster. Som jämförelse reste 1,3 miljarder dollar mellan plånböckerna.

Som sagt, som Ryan Reiffert, en texansk affärsadvokat som representerar startups och investerare, sa till Decrypt, „bara från att titta på huvudboken är det i princip omöjligt att se skillnaden mellan köptransaktioner och investeringstransaktioner.“ Och även att titta på företag som proklamerar att acceptera Bitcoin „kommer att utelämna alla oberoende entreprenörer som kanske om de blir ombedd, eller de som inte annonserar för att de gör det.“

Varför använder inte Bitcoin Bitcoin för transaktioner?

Men med hjälp av tillgängliga data som riktmärke, varför är inte Bitcoin mer populärt som betalningsmetod?

Det är inte så att handlare inte accepterar Bitcoin. En undersökning av 500 små och medelstora företag i USA av Zogby Analytics på HSB: s vägnar visade att 36% accepterar kryptovaluta. Och stora organisationer, som Wikipedia, Microsoft och AT&T, accepterar Bitcoin.

Och igen köper människor fortfarande saker i Bitcoin. En talesman för Utah-baserade CoinZoom, som erbjuder ett kryptokreditkort, berättade för Decrypt att kunderna har spenderat cirka 200 000 dollar i Bitcoin varje månad under de senaste tre månaderna.

Och Atlanta-baserade BitPay, en betaltjänstleverantör som låter köpmän acceptera Bitcoin, berättade för Decrypt att företaget behandlar 1 miljard dollar i Bitcoin-betalningar varje år.

Men Bitcoin är långt ifrån mainstream. Som jämförelse bearbetade Visa 2,3 biljoner dollar under det första finanspolitiska kvartalet i år. Så vad orsakar hållningen för Bitcoin?

En anledning: Bitcoin är fortfarande förvirrande.

Akram Tariq Khan, grundare av YourLibaas, en pakistansk online-modebutik, berättade för Decrypt att han lade till Bitcoin som en betalningsmetod under pandemin, men av cirka 12 200 beställningar den följande månaden betalade bara 16 med Bitcoin, totalt totalt 2 100 $; ytterligare 127 försökte, men gav upp. „En högre bortfall på grund av att erbjuda Bitcoin som betalningsmetod tvingade oss att avbryta användningen“, sa han.

Perry Toone, grundare av Thexyz, ett kanadensiskt privat e-posthotellföretag som accepterar Bitcoin, berättade för Decrypt att Bitcoin „inte är alltför bekvämt för köpare“, även om dess användning har ökat något bland de „små mängder människor som använder det.“

En annan möjlig anledning? ”Det finns fortfarande en stigma för att Bitcoin används på de svarta onlinemarknaderna, så de företag som accepterar den här typen av valuta ses ofta som tvivelaktiga och opålitliga”, säger Ethan Taub, VD för det Kalifornienbaserade låneföretaget Loanry.

En av de första användningsfallen för Bitcoin var faktiskt att köpa olagliga varor och tjänster på mörka webbmarknader, som den nu nedlagda Silk Road.

Gröna skott för Bitcoin?

Men det finns fortfarande hopp för Bitcoin, som, för att minska det, har bara funnits sedan 2008. Bitpay undersökte fyra handlare som accepterar Bitcoin och fann att människor som spenderar krypto spenderar dubbelt så mycket som de gör när de betalar med kreditkort.

Och projekt som Lightning Network syftar till att lösa smärtpunkter som snabbhet och kostnad för transaktioner – men vid den här tiden accepterar de allra flesta kryptoföretag ännu inte Lightning-transaktioner.

Men för närvarande kommer Bitcoin att förbli en spekulativ investering. Enligt Chainalyses data har 17,2 miljoner av de 18,5 miljoner Bitcoin i omlopp, eller 93%, stannat kvar i plånböcker i över två veckor och 57% i över ett år. Vad kan hindra dem från HODLing?